torsdag 29 juli 2010

Bengalsommar



Fantomina

Vi hoppas att alla vänner till Kattstallet haft en skön sommar. Sommaren 2010 på Kattstallet har varit ackompanjerad av såväl väna små kattungepip som praktfulla bengalvrål.

Sommartider är ju som bekant kattungetider - den tiden på året då det föds som allra flest kattungar. Ibland känns det som att det bara väller in kattmammor med ungar, alla i stort behov av ett eget, kärleksfullt hem.

Vackra Esmarin födde fem ungar i ett jourhem. I skrivande stund finns två av dem, Adina och Sergeant Pepper, kvar på Kattstallet. Samtliga är dock bokade, både mamman och ungarna, och flyttar till sina nya hem inom kort. Svarta Sippan fick även hon fem småttingar som snart börjar bli flyttklara. Även mamma katt kommer att behöva ett hem. De finns för tillfället i jourhem.

Ibland får vi in ungar utan mamma också, som till exempel de fem syskonen som hittades irrande omkring i Rågsved alldeles på egen tass. Även de är nu på Kattstallet.

En kattunge kan flytta ifrån sin mamma och sina syskon från och med att den är tolv veckor gammal. När de ovannämnda småttingarna samt alla andra kattbebisar vi har inne flyttar från oss på Kattstallet är de avmaskade, vaccinerade och veterinärbesiktigade. I priset 1300 kr per katt ingår dessutom kastrering och id-märkning när de är
könsmogna.

Även om en katt vid tre månaders ålder klarar sig utan sin mamma behöver den sällskap av andra katter. Därför säljer vi inte kattungar som ensamkatter, utan antingen säljs de i par, tillsammans med en annan katt från Kattstallet, eller så får det finnas en snäll kattkompis som väntar på dem i deras nya hem. Att se en kattunge växa upp och utvecklas till sin fulla prakt och personlighet är ett litet äventyr att betrakta. De små liven lär sig nya färdigheter varje dag och man har garanterat inte en tråkig sekund med en eller fler kattungar i huset!

Förutom kattungar har vi denna sommar på Kattstallet även haft nöjet att ha inte färre än tre stycken rasrena bengalkatter inne hos oss. Om man räknar med bengalen som hittades vilse i Alvik var de som mest fyra, men den kissen är nu lyckligt återförenad med sin ägare. Även en smalaste springa i ett nattöppet badrumsfönster går att klämma sig igenom, om man är riktigt nyfiken!

Inne på gul avdelning på Kattstallet har det som mest bott tre bengaler. Fantomina kom till oss tidigare i våras, upphittad i Norsborg, och dräktig. Hon fick komma till ett jourhem där hon födde fem ungar, som alla har flyttat. Nu söker även Fantomina efter ett hem där man har tid och engagemang att låta denna än så länge lite blyga, men så oerhört nyfikna - och bestämda! - kattfröken utvecklas till en helt trygg och social katt. På bengalers vis räds hon inte att bruka röstresurserna för att få sin vilja igenom. Ziggy och Stardust kom in som privata omplaceringar på grund av ändrade familjeförhållanden och blev direkt något av en "attraktion". Alla ville komma in och hälsa på och kela med dessa små leopardkatter! Stardust har flyttat, men den stilige charmören Ziggy är kvar. Hur länge till återstår dock att se - spinnande, åmande och kråmande får han alla som träffar honom att stanna till lite extra. En riktig
hjärtekrossare!

Anna, volontär

1 kommentar:

  1. Ytterligare en bengal på karantänavdelningen - Rejs!

    SvaraRadera